начало

Национал по колоездене осъди общината, след като се контузи на заградена велоалея Национал по колоездене осъди общината, след като се контузи на заградена велоалея

Напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Напускане

Мнениеот mister359 » 29 Апр 2025, 17:48

Искам да напусна фирмата в която работя
Договора ми е постоянен с 30 дена срок на предизвестие.
Фирмата е със седалище в София,а цеха в който работя е далеч в провинцията.
При сключването на договора изпращаха документите до София и после ги връщаха обратно за подписване.
В обекта който работя си има канцелария/офис, с управител и служители , касиер, счетоводител и прочие.
Управителя е много тегав, няма да му допадне и понрави идеята за напускане на силен работник, който му носи на гръб доста от задачите в конкретна част от производството, но не съм материално отговорно лице, просто съм оправен. Не рядко съм изисквал от управителя и отговорника по дейността да ми подобрят материалната база с която работя, тъй като старата е амортизирана и от това страдам от преумора и вече усещане за невъзможност да си изпълнявам задачите на 100% , поради факта, че дори 2 дена почивка не ми стигат да възстановя сили, след многото усилия които полагам в конкретната работна среда.
Това което аз реално желая е , да си пусна предизвестие , и още от следващия ден да не съм на работа, като съм готов да прежаля една работна заплата , с която да обезщетя работодателя , по отношение на неспазено предизвестие.
Как трябва да постъпя :
1/ да пращам препоръчано писмо до офиса в София
2/ да оставя предизвестието в конкретния офис , който ми е по месторабота
3/ да пратя копия и на двете места.
Управителя определено ще опита да ми създаде дискомфортна ситуация , тъй като той очаква много от мен ,и вероятно си мисли че съм безбожно доволен от него.
Как да процедирам , за да ми оформят документите веднага , и просто да си изляза и повече да не се върна в тая фирма

Послепис : имам план за работа , за след месец и половина - два. това прави без значение начина по-който ще напусна. Опция ли е, просто да не се явя на работа и да чакам да ме освободят дисциплинарно
mister359
Нов потребител

Re: Напускане

Мнениеот bozyo » 30 Апр 2025, 08:54

"Опция" е, разбира се, да ви уволнят дисциплинарно поради неявяване на работа без уважителни причини. само че там освен бързото напускане влиза и предпазливото отношение на последващи работодатели към дисциплинарно уволнен потенциален работник.

mister359 написа:1/ да пращам препоръчано писмо до офиса в София

не до офиса, а до седалището, което може да е на друг адрес.
Агенция по вписванията написа:Търговски регистър и регистър на ЮЛНЦ

като е желателно да имате и потвърждение за доставката, т.е. обратна разписка.
mister359 написа:2/ да оставя предизвестието в конкретния офис , който ми е по месторабота

прекрасна възможност за началника да се направи на "ударен" и условно да го "загуби". вместо да го оставяте, най-малкото опитайте да го внесете срещу входящ номер.
mister359 написа:3/ да пратя копия и на двете места.

по-трудоемък, но вариант с (малко) по-висок шанс за успех.
mister359 написа:Как да процедирам , за да ми оформят документите веднага , и просто да си изляза и повече да не се върна в тая фирма

отивате с адвокат в седалището на фирмата, внасяте предизвестието с входящ номер. или мислите за нотариална покана.
bozyo
Потребител

Мнениеот berto » 30 Апр 2025, 09:37

Внасяте предизвестието, дават ви входящ номер, и след това, за да не ходите на работа, както сте написал, си взимате болничен. Дано имате разбран личен лекар! Дисциплинарното уволнение не е добър вариант, защото последващи работодатели ще Ви питат как и защо сте напуснал.

Моето предложение: подавате предизвестие за напускане по чл. 326 /КТ днес или утре. Срокът си тече. След около 2 седмици, някъде на 19ти май се обаждате на шефа си и казвате, че имате болничен и няма да дойдете до края на месеца. Пращате човек да ви занесе болничния или го снимате по вайбър или месинджър, все едно кое от двете, и така до края на месеца се възстановявате и си търсите нова работа. Ако Ви кажат, че болничният удължава предизвестието, им казвате, че това не е така (то наистина не е така), и че сте говорили с Инспекцията по труда. Много внимавате в трудовата книжка като основание за прекратяване да пише, че е прекратено на основание чл. 326 /КТ. В общи линии е това.

Прочетете внимателно трудовия си договор, защото там трябва да има текстове, както за предизвестие, така и за неспазване на предизвестие. Също четете чл. 325 и следващите от Кодекса на труда, но най-вече трудовия си договор.
berto
Потребител

Мнениеот guest1 » 30 Апр 2025, 11:35

bozyo написа:"Опция" е, разбира се, да ви уволнят дисциплинарно поради неявяване на работа без уважителни причини. само че там освен бързото напускане влиза и предпазливото отношение на последващи работодатели към дисциплинарно уволнен потенциален работник.

На теория няма разлика между теорията и практиката, на практика обаче има.

Вярно е, че „едно време“ - много се гледаше основанието за прекратяване на ТД. Знам доста случаи, когато някой не може да започне друга работа - заради дисциплинарно уволнение!
Което и тогава беше странно - милиционерите търсеха неработещи и ги „уреждаха“ с работа.
Но ... последните 30+ години - от това се интересува само Бюрото по труда, заради правото на ПОБ.

Обърнете внимние на финала
mister359 написа:Послепис : имам план за работа , за след месец и половина - два. това прави без значение начина по-който ще напусна.

Въпросът
mister359 написа:Как да процедирам , за да ми оформят документите веднага

е неясен! Основния документ е Трудовата книжка (все още), но никой не е казал - че трябва да имате само една!
Изпращате предизвестие свободен текст по всички достъпни канали, в което споменавате чл. 326 и чл. 220 от КТ.
И чакате реакции.
Последна промяна guest1 на 30 Апр 2025, 12:32, променена общо 1 път
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот mister359 » 30 Апр 2025, 12:17

berto написа:Основния документ е Трудовата ктижка (все още), но никой не е казал - че трябва да имате само една!

трудовата книжка си е в мен
mister359
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 30 Апр 2025, 12:34

mister359 написа:трудовата книжка си е в мен

Моите са три - но това са подробности.

Пп. Объркали сте - кого цитирате.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот berto » 30 Апр 2025, 14:52

mister359, пишете своевременно тук, за да Ви помагаме, защото тия неща са динамични и всичко се случва.
berto
Потребител

Назад към Трудово право