начало

Изнудван от Нотариуса гръцки бизнесмен осъди прокуратурата за 50 000 лева Изнудван от Нотариуса гръцки бизнесмен осъди прокуратурата за 50 000 лева

Издръжка, Наследство на пълнолетно дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издръжка, Наследство на пълнолетно дете

Мнениеот feqta_refi » 03 Ное 2011, 12:29

Въпроса е следния родителите ми са разведени - издръжката ми е била на стойност 5лв (преди 1999г), която обаче е платена един единствен път.Та въпроса ми е, в момента съм пълнолетна, уча висше образование(задочно) и работя.Имам ли право да си потърся издръжката и да получавам в момента такава?
Баща ми е наследник на майка си, полага ли се нещо и на мен?
feqta_refi
Нов потребител

Re: Издръжка, Наследство на пълнолетно дете

Мнениеот Гост. » 03 Ное 2011, 12:52

feqta_refi написа:Въпроса е следния родителите ми са разведени - издръжката ми е била на стойност 5лв (преди 1999г), която обаче е платена един единствен път.Та въпроса ми е, в момента съм пълнолетна, уча висше образование(задочно) и работя.Имам ли право да си потърся издръжката и да получавам в момента такава?
Баща ми е наследник на майка си, полага ли се нещо и на мен?

Да започнем от там- този размер от 5лв. след деноминацията от 05.06.1999г. се равнява на ... 0.005лв.- имате право да си ги търсите, след като прецените е ли целесъобразно с оглед сумата( половин стотинка месечно), ако давността не ги е застигнала.
Пълнолетен учащ, но задочна форма на обучение няма право на издръжка от родител.

При положение, че баба ви има наследник от по-близка степен, какъвто е баща ви, то вие нямате никакви права относно наследствената маса.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот feqta_refi » 03 Ное 2011, 12:57

Ами, мисля, че това ме прави най - прецакания човек в държавата....Благодаря за отговора!
feqta_refi
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 03 Ное 2011, 13:07

feqta_refi написа:Ами, мисля, че това ме прави най - прецакания човек в държавата....Благодаря за отговора!

Аз пък мисля, че няма начин да черпите права от бездействието си :) в този случай. Не точно вашето, но на родителят комуто са предоставени родителските права относно вас.
Но, все таки не бива да се цупите на майка си- жената е направила всичко по силите и да ви отгледа ( след като сте задочник) въпреки непосилната задача, без да замесва в това биологичният ви баща, което е наистина повод да и благодарите. Нали! :D

А ако визирате деноминацията- много хора в цялата ни страна бяха засегнати, та не сте и единствен.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот feqta_refi » 03 Ное 2011, 13:33

Не се цупя на нея, цупя се, че всичко наследствено се разграбва, изяжда се и се изпива....а в край на сметка човека, който наистина има нужда от пари и от някакъв старт в живота остана ей така...да речем на произвола на съдбата, макар, че тя не изглежда чак толкова неблагосклонна.....
feqta_refi
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 03 Ное 2011, 13:54

.... и животът, в крайна сметка, не е толкоз несправедлив. Това е важното.

Ако позволите едни човешки съвет-купете цветя на майка си( работите..) и и благодарете за всички жертви, които е сторила за вас. Ей, така- без повод и причина. Уверена съм, че ще я зарадвате много, защото тези дребни жестове се помнят винаги.

По въпроса с бабата- когато различни двойки се разделят, все забравят, че не бива да се къса родствената връзка между детето, плод на съжителството им, с роднините на другия. Детето, понякога и не съвсем умишлено, отново пропуска този факт.
Има правно регламентирани възможности всеки да се разпореди с част от имуществото си приживе и тази разпоредителна сделка да не страда непременно от пороци, които да водят до отмяната и. Възмездно или безвъзмездно- начини има, когато има и желание. В този смисъл ако сте имали прекрасни отношения с баба ви, същата е проявила здрава мисъл относно имането си и вашето бъдеще- нещата може и да са различни. Когато не са? - махате с ръка, отминавате и си казвате- "животът не е толкоз несправедлив"- здрав съм, (относително) финансово независим съм, развивам се, един ден ще градя кариера, ще имам семейство и деца, при възпитанието на които пропуските на възходящите си няма да допусна... и така.
:roll: Усмихнете се :D на живота.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот feqta_refi » 03 Ное 2011, 14:00

Ами това, което уж беше за мен и братовчедка ми, в край на сметка остава само нейно....
А цветя съм купила :)
Благодаря за съвета ;)
feqta_refi
Нов потребител

Назад към Семейни казуси