начало

Изнудван от Нотариуса гръцки бизнесмен осъди прокуратурата за 50 000 лева Изнудван от Нотариуса гръцки бизнесмен осъди прокуратурата за 50 000 лева

въпрос за наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос за наследство

Мнениеот alex96 » 31 Окт 2011, 16:46

Здравейте,

Бихте ли помогнали със следния въпрос.

Апартамент купен от баща, който умира 1970 г. Наследници остават съпругата му ½ част от апартамента и двамата му синове съответно по ¼ дял.

Преди 10 години майката прехвърля своята част от апартамента на единия син срещу договор за гледане и издръжка. Той е в брак и това, което придобива от майката се дели между него и съпругата, т.е. и двамата получават по ¼ от апартамента.
Към момента съпругът и съпругата теглят кредит, за да изплатят останалата ¼ от апартамента на брата на съпруга.
От настоящия си брак съпругът има едно дете, от предишен брак също едно дете.

Въпросът ми е след време каква част от апартамента ще наследи детето от първия брак и как може да се избегне това? Благодаря
alex96
Нов потребител

Re: въпрос за наследство

Мнениеот sunnyset » 01 Ное 2011, 22:29

Ако предположим, че с кредита и договора за гледане и издръжка, целия апартамент стане СИО между съпрузите /и разбира се, ако няма брачен договор между тях/, тогава ако почине съпруга – бащата, дяловете са следните:
- преживялата съпруга, получава своята половина от СИО и също така дял от имуществото на починалия, равен на дела на всяко едно от децата. Следователно тя получава 1/2 от СИО и 1/6 от останалата част или общо 2/3;
- детето, което е родено от втория брак получава 1/6;
- детето от първия брак също получава дял 1/6, защото починалия се явява негов баща.

Но ако например почине съпругата – жената от втория брак, тогава дяловете ще се разпределят по следния начин:
- преживелия съпруг получава своята половина, 1/2 от СИО и 1/4 от останалото имущество на наследодателя или общо 3/4;
- детето, съответно от втория брак получава 1/4 от имуществото.
Това е така, защото децата на двамата съпрузи от различни бракове, наследяват само своя родител.

alex96 написа:От настоящия си брак съпругът има едно дете, от предишен брак също едно дете.

Въпросът ми е след време каква част от апартамента ще наследи детето от първия брак и как може да се избегне това? Благодаря

С договор за продажба или договор за гледане и издръжка.
sunnyset
Потребител

Мнениеот Гост. » 02 Ное 2011, 00:00

Ако предположим, че с кредита и договора за гледане и издръжка, целия апартамент стане СИО между съпрузите

Няма място за предположения- 1/4 от имота е лична собственост на съпруга( наследяване), ерго никога няма да е СИО.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sunnyset » 02 Ное 2011, 00:56

Да, така е, пропуснала съм тази 1/4 на съпруга, която е негова индивидуална собственост по наследство. Моя грешка.
sunnyset
Потребител

Мнениеот alex96 » 02 Ное 2011, 14:55

Благодаря за отговорите.
Как, тогава, се наследяват дяловете след като 1/4 е собственост само на съпруга?
alex96
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 02 Ное 2011, 18:06

Въпросът ми е след време каква част от апартамента ще наследи детето от първия брак и как може да се избегне това?

8) Този спектакъл вече го гледах снощи тук. Не проявявам разбиране по въпроса к`ва майка сте, или к`ъв баща, защото ми е ясно, че моралът се възприема от меркантилно настроените за порок.

Не е проблем да ви се даде правилен отговор, но е въпрос и на желание. Аз нямам.
Животът е пълен с изненади- внимавайте на вас каква ще поднесе.
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси